Στην κινητοποίηση των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς ο Μ. Συντυχάκης

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, παρευρέθηκε στην κινητοποίηση του σωματείου και των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς ενάντια στο κλείσιμο υποκαταστήματος στο Ηράκλειο.

Μετά την κινητοποίηση ο Μανώλης Συντυχάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση : 

«Το κλείσιμο του συγκεκριμένου τραπεζικού υποκαταστήματος όπως και δεκάδων άλλων εντάσσεται στις “δεσμεύσεις” που έχουν αναλάβει οι τράπεζες απέναντι στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για “εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό”, λιγότερα κόστη, μεγαλύτερη “ευελιξία” στις εργασιακές σχέσεις. Το σχέδιο αυτό οδηγεί σε συρρίκνωση των δικτύων τους σε όλη την Ελλάδα, καθώς και μείωσης προσωπικού, με στόχο την ελαχιστοποίηση του λειτουργικού τους κόστους. 

Οι τράπεζες που όλα τα προηγούμενα χρόνια χρηματοδοτήθηκαν γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσα από αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις 10άδων δις ευρώ, που ξεζούμισαν και ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες με τα μεγάλα επιτόκια, με τους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σπιτιών και περιουσιών, που βγάζουν τεράστια κέρδη από τις λίγες καταθέσεις των εργαζομένων, αποφασίζουν ξαφνικά για τους δικούς τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς να κλείσουν τα καταστήματά τους, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους είτε σε εθελούσια έξοδο είτε με μεταθέσεις, μετακινήσεις και απολύσεις». 

Έχει αποδειχτεί όλα αυτά τα χρόνια ότι οι “εθελούσιες”, η μείωση του προσωπικού, τα κλεισίματα των καταστημάτων συμφέρουν αποκλειστικά και μόνο τις τράπεζες, που παρά την κρίση και την πανδημία εξακολουθούν να παρουσιάζουν εκατομμύρια κέρδη στους ισολογισμούς τους.

Πρόκειται για επιλογή, που δημιουργεί παράλληλα μεγάλα προβλήματα στους συνταξιούχους, εργατοϋπάλληλους, μικροεπαγγελματίες, αγρότες, ψαράδες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ή αναγκάζονται νε μετακινούνται σε μεγαλύτερες αποστάσεις για να εξυπηρετηθούν από άλλα υποκαταστήματα.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετούν υπέρ του τραπεζικού κεφαλαίου και ενισχύουν την κερδοφορία του, αψηφώντας κατακτημένα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επί δικής του διακυβέρνησης καθησύχαζε τους εργαζόμενους της Πειραιώς ότι δεν απειλούνται τα δικαιώματά τους και ταυτόχρονα νομοθετούσε (νόμος 4601/2019) για τη διευκόλυνση των αποσχίσεων! Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, μπροστά στις απολύσεις απαντά κυνικά ότι “δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να παρεμβαίνει συμφιλιωτικά, γιατί δεν υπάρχει στο Εργατικό Δίκαιο απαγόρευση των απολύσεων”.

Το ΚΚΕ ζητά να μην κλείσει, ούτε το συγκεκριμένο υποκατάστημα ούτε κανένα άλλο – ανά την Ελλάδα και να συνεχίσει να εξυπηρετείται από τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα οι πολίτες. Να μη χάσουν κανένα εργασιακό, μισθολογικό ή ασφαλιστικό δικαίωμα οι εργαζόμενοι και να σταματήσουν οι πιέσεις που δέχονται για συμμετοχή στα προγράμματα «εθελούσιας» εξόδου. Να μη βγουν σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι που δεν δέχονται να συμμετέχουν στις εθελούσιες.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί